Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖLCSEY FERENC

2021.03.18

 

1823-ban Szatmárcsekén ezen a napon született a Himnusz. Szerzője, Kölcsey Ferenc romantikus költő, a magyar irodalomkritika első képviselője és a kor reformpolitikusa. Országgyűlési követként nagyra becsült szónok. Pályáját az 1810-es években a klasszicizmus és a szentimentalizmus jegyében kezdte. Témái: a magány, az élet értelmének keresése, a harmónia hiánya.  

Kölcsey művészete 1817-től vett fordulatot. Eltávolodott a Kazinczy képviselte klasszicista irányzattól. Az antik minták helyett a nemzeti hagyományok fontosságát vallotta.

 A Himnusz, a nemzeti összetartozás jelképe 1829-ben jelent meg nyomtatásban. Erkel Ferenc egy pályázatra zenésítette meg 1844-ben. A cím műfajjelölő. A himnusz Istenhez szóló könyörgés. Az alcím a témát jelöli meg: a magyar nép nehézségekkel teli történelmére irányítja a figyelmet. A költő a himnuszok hagyományos ABA szerkezetére épít. Az A-val jelölt strófák keretet alkotnak a költemény körül. Az első versszak az Istenhez fordulás és a kérés megfogalmazása. A B-vel jelölt rész a kérés indoklása, vagyis az érvelés. A költői érv lényege, hogy a magyar nép már eleget szenvedett ahhoz, hogy vége legyen a sorscsapásoknak.

A második és a harmadik versszakban számba veszi mindazt, amit a magyar nemzet ajándékul kapott az Istentől. A nép által elkövetett bűnök következménnyel járnak. Rabló mongol, török rabiga sanyargatta a népet Isten büntetéseként.

A 7. strófa érték-és időszembesítésben mutat rá a dicső múlt és az értéktelen jelen ellentétére. A vár, öröm és szabadság szavakat a kőhalom, halálhörgés és rabság váltja fel. A vers végkicsengése pesszimista. Míg az első versszakban áldást, addig az utolsóban szánalmat kér a költő.

Kölcsey művészete a klasszicizmustól a romantikáig jutott. A Himnusz írója a nemzeti romantikus költészet megnyitója lett. 1989. óta pedig a Himnusz születésnapját A magyar kultúra napjaként ünnepeljük minden január 22-én.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.